RSS

Ingen ström, stoppad av polis och allmänt kaos!

30 Sep

Jag har, med viss distans tagit del av ojandet över att elleverantörerna får höja priserna, samtidigt som de har monopol på själva leveranserna. Det är förstås lite rörigt. Det är inte elpriset utan själva distributionen. Fraktkostnaden, så att säga. Mottagaren betalar portot.
Avregleringen av elmarknaden, och alla annan avreglering fungerar inte. Det som skulle ge minskade priser ger istället höjda priser. Men, det har inget att göra med ovanstående prishöjning. Hur som helst, så klagas det på avregleringens motsatta effekt. Den gamla tesen om att tillgång och efterfrågan styr priserna gäller inte. Men, det är inget nytt med det. Se bara på lönerörelsen. Vid högkonjunktur, ett begrepp som säkert kommer att dö ut i framtiden så talar man om att det är arbetstagarens marknad. Lönerna ska bara höjas då och konflikt uppstår om, hur mycket. Köper man detta så bör det i rimlighetens namn också gälla i lågkonjunktur. Då bör lönerna sänkas. Men, vad händer? Jo, lönerna ska lik förbannat höjas. Konflikt uppstår – om hur högt!
Men, åter till monopolet på el-portot. Det monopol som nu gnälls över, som höjer priserna är långt från så mycket monopol som som Staten var, när elbolaget ägdes av den. Och då var det lägre priser, både på el som på portot. Och på tal om porto så gick det ju bra att skicka brev också, även det via ett statligt, i det skedet ännu ej avreglerat bolag.

Ok, nu tror jag inte att det har med, vare sig monopol eller avreglering att göra att vi stod utan el på kvällen förra tisdagen.
Det hela började med en resa på ca. 3500 km. Jag roade mig med att tala om för ett par tanter som satt bredvid mig på flyget att de flesta krascher med flyg sker vid start och landning. Och, eftersom att vi gjorde en mellanlandning i Ängelholm så fördubblades våra chanser att krascha, rent statistiskt. När jag sedan “lugnade” dem med att det nu var över, när vi landade på Arlanda så kom jag på att de ju var från Gotland. De hade ju en flygresa till innan de var hemma. Oupps!
I övrigt så roade jag mig med att leka med telefonens AR-funktioner. De var ganska så begränsade, så lite upp och nerplockning av diverse varor och packning på hyllan ovanför gjorde att det hela gick en smula “fortare”. Ja, det var inte min packning, inte mina varor. Det var tanternas. Men, det fixade jag med så gärna åt dem.

När vi sedan kom ut från Arlanda så såg vi förstås bakändan på den buss vi skulle åka med till parkeringen. Men, de går ju rätt så tätt. Väl framme vid bilen så skulle vi åka. Men, si det gick inte så bra. Batteriet var stendött. Vad gör vi nu?
Två av oss gick till hyrbilsstället för att höra om det fanns några startkablar där. Det fanns det förstås inte, men vi fick uppgift om att det fanns en servicebil dygnet runt på parkeringen. Den åkallades och efter en viss väntan så kom han till platsen. Vi fick igång bilen, och i och med att det lyste för fullt i kupén så insåg vi snart att det var en kupélampa som var boven i dramat.

2016-09-20 048 (600x338)

Natten hade bara börjat.
Vi beslöt oss för att köra en bra bit innan vi stannade för mat. Tanken var först att ta det, direkt söder om Arlanda. Nu var istället siktet inställt på någonstans söder om Stockholm. Lättare sagt än gjort, skulle det visa sig. Väl inne i Stockholm så var det vägarbetet. Skyltar ledde oss runt vägarbetet. Och runt, och runt, och runt. Skyltarna försvann. Ok, bara att ta sikte spå de små skyltar som leder oss ut på E4 igen, de med texten E4S. Men, så fort det var dags att köra på E4 så var det stopp. Avstängning, och omledning. Så där höll det på ett bra tag innan vi var på väg mot Vällingby. Då passerade vi en polisbil som var på väg att köra ut på den väg vi åkte på. Och, efter en liten stund så blinkade det rött och blått i backspegeln. Vad var det nu då? Hade jag en trasig lampa, hade jag korsat någon heldragen linje. Var lamporna svarta på grund av att vi inte hade tillräckligt med kräm i batteriet? För, att jag kört för fort, det trodde jag inte på.
2016-09-20 648 (288x512)Polisen kom fram. Jag vevade ner. Han började med att fråga om körkort. Ok, sa jag det finns där bak. Jag klev ur bilen och frågade samtidigt om det var OK om bilens motor fick vara igång. Och, det var väl här någonstans som han insåg att vi inte var så skumma som vi först verkade.
”Har du svenskt pass?”
Jag svarade ja, och att det också låg bak i en väska.
“Ja, du behöver inte ta fram det, det räcker med ditt personnummer”.
Han knappade lite på en telefon, för att sedan tala om att allt var i sin ordning. För honom ja!
Jag förklarade vår situation. Han konstaterade att vi var på väg norrut, och när jag frågade om en ledtråd till hur vi skulle komma ut, komma vidare på väg söderut så fick jag det lite märkliga svaret; “jag vet inte, jag är från Norrland”. Så efter att en tredje polis kommit ut ur bilen så kunde han konstatera att, det bara vara att fortsätta, köra runt i rondellen och ta höger där vägen delade sig. Allt gick bra, fram till och med delningen av vägen. Sedan var det ju förstås stopp. Det gick inte att köra på E4 här heller. Eller, det var nog fan i mig samma ställe som vi var tidigare. Hur som helst så lät jag nu min GPS ta mig dit jag ville. Det gick faktiskt bra. Vi kom nog även fram till var det var vi åkt fel.

 

Efter ett stopp vid McDonalds i Nyköping så kunde vi åka hem. Först skulle två pers. skjutsas till Norrköping. Och även dör fick jag blåljus, både framför mig som bakom mig. Det var två brandbilar som fick full fart till, vad jag tror var två olika bränder. Den ena svängde av, mot Ingelsta medan den andra, den bakom mig fortsatte E4 fram. Eller, så tyckte den väl att jag hade haft tillräckligt med blåljus i backspegeln denna natt.


Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 30 september 2016 i fjäderlös tvåfoting

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: