RSS

Separationsångest på dass!

19 Sep

OLYMPUS DIGITAL CAMERAI lördags var vi vid den handikappanpassade utsiktsplatsen vid Svensksundsviken. Eller handikapptillgänglig, kanske det ska vara. Jag vet inte så noga.
hur som helst så finns där, inte bara ett vindskydd, lite bänkar och en grill. Det finns ett dass också. Detta dass, om det nu är handikappanpassat eller ej är en så kallad “mulltoa”. ja, när man ser tröskeln så undrar man ju varför det tänkts så mycket på att handikappanpassa det hela, när inte den är det. Men, i alla fall.
utvändigt så ser desset ut som ett ganska vanligt dass. Man måste väl, antar jag ha fönster på dörren så att det inte blir kolsvart därinne. För någon el finns ju inte. kanske att det skulle gå att ordna med solceller eller så, men det blir nog för dyrt. Annars, om man ser till det utvändiga så är det nog själva gräsklippningen som är det jobbiga. Att klippa en fin gräsmatta på taket är nog inget man gör i en handvändning.

invändigt däremot är det desto finare. Ja, det var fint utvändigt också, men i kontrast till det utvändiga så är det lagt ett fint golv som säkert går fint att skura. Frågan är bara hur ofta städerskan av naturreservat kommer förbi. Det är inte direkt som en offentlig toalett på ett varuhus, där det står vilken dag och vilken tid en viss städare varit där. Men det sker nog ibland. Det är rent oOLYMPUS DIGITAL CAMERAch snyggt därinne.
Man kan också, om man “har lite tid över” läsa en del om fåglar på de planscher som finns på väggarna. Man får dock inte vara för stel i nacken för att se, åtminstone en av planscherna. Den är lite avigt placerad. Och jag antar att man kanske inte ställer sig och läser den, efter att man gjort det man kom dit för att göra. Jag inbillar mig också att man nog inte går in där, enbart för att lära sig om fåglar. Men, tanken är god. Frågan är om doften är detsamma.

Ett annat anslag är instruktionerna till hur man ska göra när man går på toan.
Mulltoan bygger på separationsprincipen vilket innebär att urinen ska hamna i den främre behållaren och det andra, inklusive pappret ska hamna i bakre behållaren för att där förmultna

Det går förstås att räkna ut vad “det andra” är, men varför kunde man inte skriva det då? Är det ett så pass känsligt kapitel? Har jantelagen, inte bara flyttat in i de byråkratiska formulären utan också tagit steget ut i naturen, i naturreservaten och de handikapptillgängliga utsiktsplatserna vid vindskydd?
OLYMPUS DIGITAL CAMERAFantasin sätter gränser för var som är “det andra”. Sedan har väl var och en olika förmåga till fantasi.
Nästa steg i instruktionerna är att “använder du mycket papper, lägg det i en plastpåse”.
Det står inget om ifall att det anses att plastpåsen förmultnar och att den ska med ner bland “det andra” eller om man ska stoppa påsen i fickan och ta hem det, för egen separationsångest över vad som ska ske med påsen och dess innehåll. Jag antar att man inte ska lägga det bredvid toan heller. Det är väl annars så man ska göra, till exempel vid soptunnor eller vid en återvinningsstation. Om en soptunna är full, då ska man lägga soporna bredvid tunnan. Om containern med burkar är full, då ställer man sina burkar bredvid. Så tycks folk fungera. Att ta med sig det tillbaka eller till något annat ställe, det är tydligen förbjudet enligt lag.
Man måste förresten snåla med pappret, om det råkar vara så att man inte har en påse med sig. Eller ska man tänka på det innan man ger sig iväg?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEn annan tanke som slog mig, innan jag kopplade vad det rörde sig om var förvåningen över att ingen hade snott det Högalid-krus som stod på det fina golvet. Men, jag var väl fullt upptagen med att reflektera över den separationsångest som folk har när de ska pricka rätt med urin och “annat” när det uträttar sina behov.
I kruset fanns det mull. Detta skulle man strö över det man gjort, i form av “annat”. Det fanns en kaffemugg i kruset som man skulle använda för att ta upp mullen med. Det är i det läget som man nog, tror jag ska vara tacksam över att man redan druckit kaffe. För jag har svårt att tro att någon går på toan, tar kaffemuggen och häller över mull för att sedan glatt storma ut mot vindskyddet och utbrista “Oj, vad jag är kaffesugen"! Nu ska det bli gott med en kopp!”

Men på det hela taget så tycker jag att det är bra att man ordnar med toalett. Vindskydd, grillplats och bänkar är dock viktigare. Veden likaså. Ja, på platser som denna, där det är naturreservat så finns det ju oftast färdig ved. En lyx kanske, men tanken är nog att inte folk ska samla ved i naturreservatet. Det får ju inte röras något av naturen. Då är det bra, på flera sätt att det finns ved.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 19 september 2013 i fjäderlös tvåfoting

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: