RSS

Gigantisk amöba på köksbordet!

22 Mar

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Urfotingen fick en bok när hon fyllde år. En bok om muffins. Det fanns 500 olika sätt att göra muffins på. Det var William som tyckte att hon behövde en sådan bok. Jag har mina misstankar om att det kan ha funnits någon mera “baktanke med det hela.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWilliam intresserade sig speciellt för ett recept. Så, innan vi åkte hem på lördagen så fotograferade vi av receptet i boken. Man gör ju så, numera att man fotograferar en text, snarare än att man skriver av den. Bilden går ju att läsa från minst lika bra som en handskriven text på en servett.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAReceptet gick ut på att göra muffins som såg ut som flugsvampar. Det borde vara som klippt och skuret för vår del, tänkte man nog i en hast. Problemet var att vi inte hade alla ingredienser hemma. Vi saknade bland annat en del florsocker, som skulle visa sig ha en ganska så central del i hela historien om hur man gör en flugsvampsmuffins.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASjälva muffinsdelen av det hela gjorde William helt själv. Det var inga större problem med den. Det bli, till synes tämligen aptitretande bakverk. Men, sedan skulle det hela garneras. Man skulle till exempel göra en röd kristyr. Till den skulle det vara en himla massa florsocker. Detta gick ju naturligtvis inte för sig. Det fick begränsas till rimliga mängder. Och, detta av en anledning.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAHan fick till kristyren, inte bara bra utan också så att den räckte till de muffins som skulle ha det på toppen. Men, en röd hatt gör ingen flugsvamp. Vi behövde vita prickar också. Och det är nu det börjar jäsa lite. Alltså, den här typen av bakverk, vare sig innehåller jäst eller ska jäsa på något vis. Det som jäste var tålamodet, först hos en åskådande pappa som insåg det orimliga i att få fram ett kilo florsocker, till. Sedan jäste det nog en del hos Småfotingen i fråga, som nog hade lite för dåligt tålamod och på så sätt kanske inte alltid tog saker och ting i rätt ordning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERATill saken hör att vi nu skulle göra de vita prickarna med bland annat något som hette sockerpasta. Detta var en ny bekantskap inom bakverkskonsten. Det är säkert vanligt men jag skulle nog vilja kalla det för gelé eller något i den stilen. Konsistens och florsockersmak påminde mycket om vanliga sega råttor. Vi gjorde, som jag tyckte godis.
Vi hade alltså köpt lite gelatinpulver. Jag visste inte om att det fanns i pulverform, men var glad över att slippa kladda omkring med gelatinblad.
Sockerpastan som William gjorde, med reducerad mängd ingredienser skulle sedan kavlas ut. Den var bara tvungen att stelna lite först, för annars fastnade den bara på kaveln. Problemet var att den inte gick att kavla, alls. Det hände ingenting. Den vita klumpen, lätt färgad av rödfärgade händer låg bara där och både såg ut och kändes som ett silikonimplantat. Vi hade gjort en florsocker-tutte! Hela situationen medgav en viss munterhet. Och det var nog tur det, för annars kanske man hade misströstat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

William ändrade lite på receptet. Han hade pärlsocker på en del av muffinsen. Det fungerade bättre som vita prickar, än lös-tutten. Han gillade heller inte smaken på geléimplantatet. Och innovativiteten hyllas härmed, samtidigt som man kanske i fortsättningen slipper både gelatinpulver som sockerpasta. Detta kan nog världen klara sig utan. Det kan kanske bli ett överskott av florsocker någonstans om man inte använder det i så stor utsträckning, men man kanske kan göra tätningsmedel av det hela, eller låta någon plastikkirurg få mängdrabatt på ingredienserna till sina alster inom sitt hantverk.

 

Annonser
 
 

8 svar till “Gigantisk amöba på köksbordet!

 1. Daniel

  22 mars 2011 at 14:16

  Men så kenpigt, ser supergoda ut!

   
 2. P.K

  22 mars 2011 at 20:07

  Dessa flugsvampar ser mycket godare ut än de smurfblå muffinsen jag gjorde häromsistens.

  🙂

   
 3. Jess

  23 mars 2011 at 09:24

  Hoppas de var goda i alla fall efter allt pysslande! 🙂

   
 4. Jessi

  24 mars 2011 at 17:44

  Dom med pärlsocker på är ju jättefina! 🙂

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: