RSS

Aborterad tvillingfödsel, i en stekpanna!

10 Mar

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJag spelade bridge för en tid sedan. Ett pris följde med hem, i form av ett paket ägg. Det var förmodligen något pris som var skänkt av någon lokal uppfödare av höns. För det var en väldig variation på storleken på äggen. De flesta var betydligt större än normala ägg, utsorterade och genomlysta av maskiner, producerade i stora hönsfabriker. Eller heter det äggfabriker? Man tillverkar väl inte höns i dessa fabriker, eller det kanske man gör, om man tänker efter. Fast, nu ska vi inte tänka efter, nu ska vi koncentrera oss på att återge en beskrivning av ett av äggen i paketet. Det största ägget.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWilliam och jag konstaterade, när vi gjorde pannkaka att det största ägget inte bara var ovanligt stort, det var betydligt mera avlångt också, än normala ägg. Vi lät det bli kvar till sist i kartongen.
Det måste ha varit en praktisk höna som, när hon tillverkade ett onormalt stort ägg gjorde det avlångt än proportionellt större runt om. På så vis var det inte värre att klämma ut det än ett mindre ägg. Praktisk höna.

Anledningen till att det var stort kom fram när jag stekte det för att ha på en macka, tillsammans med lite bacon och lite smält ost. Det visade sig att det var två gulor i ägget. En, i stekpannan aborterad tvillingfödsel. Ja, utan själva födseldelen förstås.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEtt evigt spörsmål när man steker ägg är ju huruvida man ska låta äggulan vara hel eller om den ska petas sönder när man steker ägg. Det praktiska med två gulor är ju att den ena gulan kan petas hål på, och rinna ut medan man låter den andra pryda det hela i sin hela prakt. Ja, nu kanske det inte var meningen, men den ena gulan gick sönder meden den andra var hel. Det var då jag insåg det förträffliga i att ha ägg med tvenne gulor i.
Nu finns det ju inte ägg med två gulor i, i de paket som man köper i affärerna. De anses inte hålla måttet. Varför då? Vem har bestämt att man inte ska få sälja ägg med två gulor i, i en vanlig affär? Och, var tar dessa ägg vägen? Slänger man dessa ägg? Det vore ju ett slöseri med goda resurser.

Vi får väl låta någon klicksugen person starta ett Facebook-uppror för bevarandet och utnyttjandet av det praktiska och det goda i att använda ägg med två gulor i. Och tänk vilken lycka, om man hittade ett äg med tre gulor i.

Annonser
 
 

2 svar till “Aborterad tvillingfödsel, i en stekpanna!

 1. Maria

  10 mars 2011 at 09:43

  Man gör säkert äggpulver av dom äggen.

   
 2. Fjäderlös Tvåfoting

  11 mars 2011 at 09:14

  äggpulver? var har man det till?
  Som om det inte gnälls tillräckligt på pulvermos….

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: