RSS

Illusionen om att komma i en baddräkt.

14 Feb

En del djur går i ide över vintern. Det gör de rätt i. vi är nog en hel del som är rätt så avundsjuka på den förmågan. Och vanlig dvala, orsakad av allmän leda och demoraliserande väder räknas inte som att gå i ide.
Gemensamt för de djur som går i ide, och de som håller sig vakna i de delar av världen med kallt klimat är väl att de äter upp sig, och skaffar sig en massa skyddande fett.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAVisst är det märkligt, att de eftersträvar fett denna årstid. Den årstid som människorna gör allt för att få bort så mycket fett som möjligt. Illusionen av att fastan har börjat, samt någon märklig idé om att få på sig, den tio år gamla baddräkten, om fyra-fem månader gör att de logiska instinkterna om att skydda sig mot kylan försvunnit från människans medvetande.

Vi jobbar i en annan riktning just nu. Jag bakar en massa bröd. Mest för att vi ska kunna ha något till frukost, men det är också bra att kunna utnyttja värmen från ugnen, när det är kallt ute. – 18 grader i morse. Det är visserligen inte lika kallt som de –39 grader som de hade någonstans i Norrland i natt, men tillräckligt för att kyla ner vårt hus.
Småfotingarna vill också baka, och det är bra att alla är med, och låter datorer och TV vila en och annan timme dessa dagar, då utflykterna begränsas till att öppna dörren för katterna som vill in, så fort de slängs ut. Ja, de måste ju ut och kissa ibland.
I alla fall, så är inte matbrödet så intressant för Småfotingarna, mer än att äta när det vankas frukost. Det ska oftast, då det bakas göras någon form av kakor, bullar eller andra sockerkrävande rätter. Inget ont i det. Om det inte vore för att det ska ätas upp också. Så, med tanke på hur mycket kakor och bullar det bakas, samt äts just nu så är vi snart laddade för att gå i ide. Fettdepåerna byggs upp så att vi klarar en vinter, som varar fram till kräftpremiären.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAI fredags bakade jag två limpor och ett antal frallor. Det va det sista av mjölet från Svintuna Kvarn som gick åt. Riktigt grovt rågmjöl. Jag har kommit på att om man tar två delar vetemjöl, och en del rågmjöl från Svintuna Kvarn så får man en blandning som är hanterbar, när det gäller att få till det till en deg, som inte faller sönder. Att baka på rent rågmjöl är lite knepigt, tycker jag.
Svintuna kvarn har ju en sten i sandsten som kvarnhjul. Detta medför att det nog blir ett och annat sandkorn i mjölet. Snacka om fullkorn!

Medan jag bakade matbröd så gjorde William en kladdkaka. Den blev riktigt god. framförallt för att det var lite mindre kakao i den, samt att den var lite mera gräddad än de brukar vara. Alltså, det var mera kaka än kladd. Sedan vispade han till en halv liter vispgrädde, för att sedan lägga tre små klickar på varje bit. tre bitar, en till oss var, Michelle, William och jag. Michelle kom hem medan min deg jäste. Hon har ju sin dans på fredagarna. Och det passar ganska bra, att göra en deg för att sedan hämta henne, medan degen jäser.

Annonser
 
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: