RSS

Jag tror inte på idén om att ha läxa för läxans skull!

10 Feb

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Michelle har haft en bok hemma när hon gick i ettan och tvåan, som användes som läsläxa. Den skulle läsas i varje vecka, gärna varje dag. Men, det finns ju så mycket annat att göra, än att göra det man måste. Det fungerade kanske inte alltid till fullo. Det inkräktade på viljan att göra det man vill, och friheten.
Ja, så kanske inte Michelle uttryckte det. Hon kanske inte ens tänkte så, men visst låter det väl som en rimlig verklighet?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAI trean blev det annorlunda. Det finns ingen uttalad läsläxa. Det finns bara en rekommendation om att läsa så mycket som möjligt. Och, framförallt, hon får läsa det hon vill. Och det vill hon. Michelle läser mycket mera nu, när hon inte är tvungen att göra det, och när hon får läsa det hon vill, när hon själv vill.

Hon fick några böcker i julklapp. Ja, det fick William också. Dessa, i kombination med de böcker hon redan har, och de som hon lånar på biblioteket läser hon med i, med jämna mellanrum. Det blir lite, i princip varje kväll.

På onsdagarna så går Michelle och jag på bokbinderikurs. På torsdagen är det förhör av veckans ord.
Det gäller att stava rätt till åtta ord varje vecka, som levereras i veckobrevet, utformat i PDF, skickat i mail, för den som inte sagt sig vilja ha det på papper. Veckobrevet är alltså till föräldrarna, inte till barnen. Detta gör att jag blir tvungen att kopiera in veckans ord till mobiltelefonen. Jag får sedan förhöra Michelle i bilen, till och från bokbinderiet. Ja, kanske mest på vägen dit, för på hemvägen så är hon ganska trött. Det blir ju lite senare de dagar vi åker till Norrköping för att binda böcker.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIbland, om jag kommer ihåg det så vidarebefordrar jag veckans ord till Urfotingen. Detta, ifall att hon förhör Michelle under måndagskvällen, när jag är iväg för att spela bridge. Ibland förhör jag henne själv, i väntan på läggdags. Men, för det mesta så blir det i bilen, på onsdagen. Och för det mesta har det tidigare varit något fel, som sedan rättats till. Men numera stavar hon rätt direkt. Hon får alla rätt på förhöret. Hon klarar det riktigt bra, även om vi inte skulle ha tränat speciellt mycket. Hon har även haft alla rätt någon gång, när vi inte har tränat alls. Alltså, när orden inte funnits i mobiltelefonen.
Detta är inte ett resultat av läsläxan. Detta är resultatet av en frivillig läsning, en vilja att kunna läsa, böcker, tidningar eller texten på TV.

Igår tog Michelle hem en bok från bokbinderiet. Det var den första, “riktiga” bok som hon bundit själv. Hon har ju, vilket väl också är riktiga böcker gjort en del japanska bindningar, men detta var den första, så som vi är vana att se våra böcker bundna. Och, det är nog inte många nioåringar som bundit en bok, alldeles själv.

Jag tror inte på idén om att ha läxa för läxans skull, i någon form av “förberedande” syfte, till den dagen det kommer mycket läxor. Jag tror inte på att man ska åka pulka på lektionstid, på bekostnad av den tid av fritiden som läxan tar i anspråk. Jag tro på att åka pulka på lektionstid, för att sedan inte ha läxa, om det inte behövs. Man ska lära sig att, om man gör det man ska, så slipper man läxan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Däremot så kan man få i läxa att komma ihåg det man gör på fritiden. Kanske skriva ner det som varit roligast i helg. Man kan få ta med sig något från naturen, från hemmet eller från någon aktivitet, och berätta om det, muntligt eller skriftligt. man kan få i uppdrag att hitta ett matematikexempel ur vardagen. Men, det ska vara roligt, så att man gör det frivilligt.
Michelle tog med sig sin bok idag till skolan. Hon skulle visa den för fröken. Detta är en frivillig uppgift, nog så god som en stencil med några extra matematiktal, som är läxa, för läxans skull.

Annonser
 
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: