RSS

Innan var jorden platt, nu är den global!

03 Feb

Om det är 22 personer som spelar fotboll, och alla dessa tycker om, just fotboll så finns ju förutsättningarna till att de kommer att ha det rätt så trevligt.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAJa, nu kanske 11 av dem har mindre trevligt, om det är de som förlorar matchen. Det finns även situationer där man blir sparkad på benen, får bollen i skallen när någon skjuter eller rent av att ingen passar bollen till dig. fast, om vi bortser från den typen av situationer så är nog alla de 22 fotbollsspelande individerna nöjda och glada över att få springa runt och jaga den runda leksaken som gett upphov till en världsomfattande miljardindustri. Fast så ser nog inte dessa personer på det. De nöjer sig med att ha sin boll, sina två mål och förhoppningen om att få skjuta det där avgörande målet.

Men, för det är alltid ett “men” om alla dess 22 personerna spelade fotboll, själva, på 22 olika platser. Hur kul skulle de tycka att det var då?

Hann du tänka färdigt på den frågan? Hade du med i beräkningarna att det ju faktiskt bara finns en boll? 21 personer är ensamma på varsin plan, iförda fotbollsskor och benskydd, men utan boll. Så, för dessa personer så är nog inte fotboll så kul längre. Inte så länge de inte kan sammanstråla med andra, som också har sina fotbollsskor, sina benskydd, men också, i det läget har en gemensam boll.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotboll är som programmen på datorerna, Internet och alla dessa idéer om att man ska kunna använda saker, online.
Jag var ganska nöjd med funktionerna i Windows Live. I alla fall de funktioner som jag använde mig av. Det handlade i första hand om Sky Drive, Live Photo Gallery och Live mail. Numera även Live Writer.
För jag ska inte påstå att jag använder mig särskilt mycket av Messenger numera. Den tiden känns lite passé. Facebook har väl tagit över den funktionen, så som den tagit över Live Space också, i kombination med att det finns andra, lite mera “riktiga” blogportaler, som WordPress.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMen, nu har de alltså insett att de måste göra något på Microsoft, så de utvecklar nästan ihjäl programmen till att kunna användas till höger och vänster runt den allt mera globala världen. För, jorden har väl inte alltid varit global? Nej, visst ja, den var ju platt innan. tänkte inte på det.
Så, medans jag nu kan lagra mina bilder i en tvåbarnsfamiljs kaffebryggare i Argentina så kan jag inte hitta de vanliga funktionerna i Live Photo Gallery eller ens hur man sparar ett utkast på sin dator, från Live Writer.

Man kan alltså göra det så krångligt man vill. För, låt oss tillägga att det är en halvmeter snö på fotbollsplanen, så kanske de flesta är nöjda med att inte stråla samman med de andra fotbollsspelarna, just denna dag. Låt oss även säga att det kom en gräshoppssvärm, enbart för att de gillade det söta i alla 22 saftflaskor som någon lurat i fotbollsspelarna att det skulle vara en nyttig energidryck. Hur skulle det gå då med matchen.

Just nu är det match på ett par ställen i norra Afrika. I Egypten och i Tunisien. De spelar inte fotboll. De har inga benskydd. De har inte ens en boll. Men det har samlats och förenas i samma mål – att störta regimen. Det kanske lyckas. Det kanske misslyckas. Men, om inte alla dessa människor samlas på samma spelplan, är med i samma lag, och spelar mot samma mål, så blir det ingen förändring. Matchen blir inte av.

I Sverige så sitter vi i våra fikarum och liknande, mer eller mindre ofrivilliga samlingsplatser och förundras över hur man kan göra revolution, med hjälp av kameler. Det är vad vi registrerar, att de rider på kameler. Samtidigt så låter vi Microsoft och liknande programutvecklare låta oss riva oss i skallen över vad det är för konstiga, helt obegripliga funktioner i den nya versionen av Live Photo Gallery. Det som fungerade så bra innan.

Vi var förresten vid det nyöppnade Pizza Hut i Norrköping igår innan vi skulle till bokbinderiet. Men, det var så mycket kö. Fel dag, fel plats liksom. Här hade vi gärna spelat lite mera ensamma. Vi fick inte ens plats med bilen.
Det är förresten just denna hopklumpning av folk som kommersialismen vill ha. Individer, packade i köer. Ja, alltså inte berusat packade, i en krogkö. Då får de inte komma in. De vill packa dem själva istället.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi åt ett par ostburgare istället, som vi köpte, snabbt och fint hos McDonalds. Men, man blir lite orolig när det är långa väntetider inom snabbmatsbranschen. Det är ett hot mot hela snabbmatskulturen. Hela dess idé och ideologi kan gå om intet – om man tvingas att vänta på sin mat.

Idag är rännan i Bråviken ren. Rännan i farleden alltså, där båtarna åker. Den blir det när det blir milt och när det är rätt vint. Isen måste blåsa ut i Östersjön, med den västliga vinden. Idag är en sådan dag. Jag undrar om någon någonsin letar efter små, små framsteg för våren, små vårtecken i Egypten, eller i Tunisien? Finns det vår i Sahara?

Annonser
 
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: