RSS

Kondom, vid provrörsbefruktning!

24 Jan

Man lever som man lär.
Nja, inte särskilt mycket va?
OLYMPUS DIGITAL CAMERA     Det är det som är fascinerande med myter och sägner. Man tror lite på det man vill ska vara sant. På det viset så är vetenskapen tråkig. Den spontana flexibiliteten är i stort sätt obefintlig i ett labb. Men, det hindrar väl kanske inte forskarna att flirta lite med varandra, mellan provrören. Och, på tal om provrör så minns man väl i åttonde klass, tror jag det var hur biologiläraren, i sin strikta vetenskapliga ställning tog en kondom, och trädde på ett provrör, för att i sexualundervisningen visa hur det gick till.

 

2011-01-15 021 (500x375)Jag skrev för en tid sedan om hur de börjar att sälja semlor, direkt efter nyår, istället för, som det ska vara i år, i mars. Fettisdagen är inte förrän i mars i år. Fastlagens enda dag då man egentligen ska äta semlor, eller, fastlagsbullar, som det ju heter. 9 mars, tror jag att det var i år. Och, som jag även skrev så äter man dem istället på måndagen i samma vecka. Bullmåndagen.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA     Så, vad gör man då, efter att ha konstaterat hur det ska vara. Jo, man lånar en bok om semlor på biblioteket, låter Småfotingarna invigas i idén om att göra egna semlor. Det har vi gjort förr. Men, när man sedan gjorde lite pizzor, de där frusna med extra tillbehör som jag skrivit om tidigare så visade det sig att det kom saker i vägen för de två Småfotingarna. Jag lade därför ner projektet att låta dem göra egna semlor.
Detta beslut visade sig vara högst impopulärt. När Michelle, som blev “ledig” först insåg att det inte skulle bli några semlor denna lördag så tog hon saken i egna händer, och gjorde deg på egen hand. Jag studerade endast vid sidan om, samt, naturligtvis dokumenterade det hela.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA     Ibland har man inte tid med traditionerna. Det passar kanske bättre att göra semlor när det är kallt och snö ute. I mars kanske det är så pass mycket vår i luften att en utflykt passar bättre. Och, det hör även till saken att vi inte gärna köper semlor. Vi gillar inte mandelmassan i dem. William kanske, men inte Michelle och jag. Så, vi gör semlorna så att de passar oss istället. Som förra året, då vi hade hasselnötskräm emellan istället.

2011-01-15 029 (500x375)William anslöt för en stund. an skulle vispa till grädden. Vi anammade ett recept ur boken, som behandlade just grädden. Vispgrädde med lingonsylt i. Det blev, inte bara trevligt att titta på, det var ganska gott också, även för en som kanske inte alltid tycker om större, koncentrerade mängder av vispgrädde.
Michelle läste, som sig bör i boken, och gjorde bullarna på ett föredömligt sätt. Och, det är som jag sagt tidigare, att detta kunde vara en läxa, eller i alla fall istället för en läxa från skolan. Det handlar om att lära sig att läsa, att förstå, att använda kreativitet samt måttlära. Här har läroplanen missat en hel del, enligt min lite läxliberala syn på skolan. Jag kan ta ett exempel från denna veckan i skolan. Michelle har läxa, inte för att hon ligger efter och behöver jobba ikapp, utan mest för sakens skull, att det ska vara läxa. Samtidigt så ska hon ha med sig matsäck en dag, senare i veckan, för att de ska åka pulka, på skoltid. Detta är inte en läroplan som tar hänsyn till hemmiljön.

2011-01-15 031 (500x375)Nåja, denna gång så blev det inte någon hasselnötskräm mellan brödhalvorna. Den vi hade verkade rätt så fräsch, men den var ganska gammal. Vi tog då enbart lingongrädde Vi hade rätt mycket av den varan,till katternas förtjusning. Katterna brydde sig inte ett dugg om, ifall att det var lingonsylt i den eller ej. De smaskade i sig den ändå.
Vi passade också på att inviga min nya sprits, som jag fick av William i julklapp. Den fungerade som sig bör, alldeles utmärkt.

2011-01-15 033 (500x375)Det är ju naturligtvis bra att Småfotingarna klara av att göra saker själva i köket. Men, om det blir fel, så blir det rejält fel. Det blir då lätt, rätt så rörigt i köket. Detta borde man väl kanske vara van vid, men inte på grund av andra. Snarare av en själv.
Nästa steg blir att få Michelle att inse att det blir en del disk, och en del att göra rent efteråt. Men, det ska nog också kunna gå, med en viss närvaror under hela den självständiga processen.  William däremot har fått en del lärdom från hemkunskapsundervisningen i skolan. Den gör honom till en, ibland nitisk person i köket. Man kan lätt få skäll, för att man vänt till det, där han just gjort fint. Hur hamnade vi i den relationen, helt plötsligt.

Föresten, så kan man inte undgå att se paradoxen i att ha en kondom på ett provrör, med tanke på de så kallade provrörsbefruktningarna!

Annonser
 
4 kommentarer

Publicerat av på 24 januari 2011 i fjäderlös tvåfoting

 

4 svar till “Kondom, vid provrörsbefruktning!

 1. Anna-karin A

  24 januari 2011 at 14:36

  men vilka tjusiga skapelser dom gjort 🙂
  jag älskar göra semlor, men jag vill ha den traditionella sorten..
  ibland så kan jag göra en med vaniljkräm och grädde i åt dom som inte gillar
  mandelmassan..

   
 2. Lena

  26 januari 2011 at 19:43

  Mmm, dom såg smarriga ut! Får man komma över på en kopp kaffe och en semla tro?

   
  • Fjäderlös Tvåfoting

   16 februari 2011 at 10:21

   Det skulle väl gå bra, men de går åt så fort att vi nog får baka nya i så fall.
   🙂

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: