RSS

Sex timmar innan koffeinet gör sitt!

13 Jan

Fjärde dagen in i den, av skolan präglade vardagen berättar att vi, trots en del sena kvällar hittills lyckat med bedriften att komma i tid, både till Michelles frukost på fritidshemmet som till Williams skolstart, med frukost i marmorverkstaden. Och vi har haft flera minuter till godo faktiskt.

Annat var det under jullovet, och då speciellt dess slutskede. En viktig pusselbit i att få vardagen, och den idiots idé om att man lär sig bättre mitt i natten än när det blir dag är att man får i sig sitt kaffe. Inte så mycket för själva koffeinet som vissa använder som något form av mantra, och tror sig bli piggare utan snarare att det helt enkelt är varm för kroppen. Det lär nämligen ta sex timmar för koffeinet att ge effekt i kroppen. Värmen däremot tar sig in direkt i kroppen, som ett substitut för den saknade sängvärmen.

2011-01-07 001 (375x500)Jag har nog skrivit om det tidigare, en det kanske tål att upprepas. Nämligen att man ju, om det nu stämmer att koffeinet inte har effekt förrän efter sex timmar så borde man dricka en kopp, innan man går och lägger sig. Sedan, efter sex timmar så är man pigg och studsar upp ur sängen. En bekant testade den teorin. “Det gör jag inte om. Det var otäckt. Jag var hur pigg som helst, på morgonen En otäck känsla” var det lite oväntade utlåtandet.
Kan man anta att placeboeffekten är den största faktorn när det gäller kaffe och dess biologiska påverkan?

Jag fick ju, som jag nämnt tidigare ovanligt mycket julklappar i julas. Bland annat så fick jag n kaffebryggare av William. Vi hade ju inte någon kaffebryggare hemma. Den senaste tiden har det uteslutande handlat om att värma vatten i vattenkokaren för att sedan göra kaffe av så kallat “Snabbkaffe”. Däremot i verkstaden, där finns det både vattenkokare som kaffebryggare. Så, helt brygglöst har det ju inte varit. Snabbkaffet är annars inte så dumt numera. Det har fått ett lite oförtjänt dåligt rykte, tack vare de tidigare sorterna, som banade väg för att ge ett allmänt intryck om att dess dåliga kvalitet var, och skulle förbli konstant. Och, ska tilläggas det dyraste märket behöver inte vara det bästa.
Kaffeautomaterna har nog också hjälpt till att få ner statusen på “pulverkaffe”. Och jag vet inte hur dessa apparater fungerar, men hur är det med omsättningen av vattnet i dessa? Är det ständigt nytt vatten, eller står det vatten i dem, som används efter behov? jag ser en viss skillnad där, för att säkerställa kaffets kvalitet.

Annonser
 
6 kommentarer

Publicerat av på 13 januari 2011 i fjäderlös tvåfoting

 

6 svar till “Sex timmar innan koffeinet gör sitt!

 1. Maria

  13 januari 2011 at 10:10

  På jobbet är kaffemaskinen ansluten till vattenledningen.

   
 2. Maria

  13 januari 2011 at 10:10

  jag glömde säga att kaffet är snoräckligt.

   
  • Fjäderlös Tvåfoting

   14 januari 2011 at 15:03

   …så, därför kanske man kan anta att det handlar om avloppsröret som går in i maskinen?
   😉

    
 3. Tigris

  13 januari 2011 at 11:01

  Visst är de skillnad på pulverkaffe och pulverkaffe!
  😉

   
  • Fjäderlös Tvåfoting

   14 januari 2011 at 15:04

   Kan rekomendera ett märke på LIDL. Kommer inte ihåg vad det heter, men det är en glasburk med lock….
   😎

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: