RSS

Trettondagen – det är falsk matematik!

06 Jan

Firade du trettondagen igår? Då var du tidigt ute, men kanske i linje med hur det fungerar i övrigt, framförallt i vår kultur. Det är nämligen vanligt i vårt land att vi firar helgen, dagen innan helgen. Allt detta kan vara helgmålsringningens fel.

Vi firar inte juldagen, som de flesta andra kulturer som firar jul. Vi har kulmen av firandet på julaftonen. Man festar på påskafton, fast ju påskdagen är den dag man borde fira, speciellt om man är kristen. På påskafton ansågs ju Jesus fortfarande som död. Då sitter vi vid matbordet och mosar i oss både det ena och det andra. Vi firar Jesu födelse, dagen innan han var född. Tänk om det hade blivit något fel vid förlossningen. Då skulle vi sitta där med skinkan upp i halsen, revbenspjällens ben som pekpinnar på tallriken och få gömma huvudet i doppet i grytan.

Trettondagen då? Det verkar inte vara många so bryr sig om vad den helgen är till för, mera än att man är ledig från jobbet, och kan äta något, som om det var en vanlig helg.
Förresten, man läder rubriker på bloggar, på Facebook och var det nu må skrivas med rubriken “Äntligen helg” när fredagen har nått punkten för en arbetsdag slut klockan 16:00. Ja, om man nu inte har bantat arbetsveckan till att sluta klockan 12:00. För då blir det tidigare.
Vaddå helg? Helgdagen är ju på söndagen? Helgdagsaftonen är kvällen innan. Och, kristendomens utförande har genom historien gjort gällande att helgen börjar klockan 18:00 på denna helgdagsafton. O här har vi nog förklaringen till att man firar helg, både lördag och söndag, samt numera även en stor del av fredagen. Det började med en liten tjuvstart på lördagskvällen klockan 18:00 och ar fortsatt med hela lördagen sedan man slutade jobba på den dagen, för att numera, med hjälp av inarbetad fredagseftermiddag innefatta även halva fredagen.

Vill man att en lördag ska vara en helgdag, så blir den det. På samma sätt så skrivs historier om, enligt sägner, till att blir det man vill att den skulle ha varit.

Det tre vise männen, Balthasar, Melchior och Casper kom ridande på sina kameler från fjärran land till Jesus, där han låg i sin krubba.
Matteus skrev inte ett ord om detta. Ändå är det vedertaget att de hette så. Det var en engelsk munk som använde de tre vise männen i en pjäs som han skrev på 600-talet, efter Kristus kanske ska tilläggas. Matteus nämner väl, vad jag förstår inte något om några kameler, eller om något fjärran land heller.
Men, är då inget sant? Alltså, här handlar det inte om ifall man tror på Jesus och Gud eller inte. Det handlar om vad som stod i originaltexterna, i förhållande till hur hela historien upplevs idag, sant eller inte.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA     Matteus nämner att Jesus fick guld, rökelser och myrra. Vad han nu skulle med det till, endast 1 dagar gammal. Ja, just det, 12 dagar, inte tretton. Det är nämligen 12 dagar mellan juldagen, som ju är Jesus påstådda födelsedag, till den dag vi kallar för trettondagen. Återigen så har ledighetsrabatten gjort en förändring, inte bara i kalendern, utan även i hela historien, hela religionen, den vi kallar för kristendom. Så, med ytterligare rabatt, som med fredagarna, när vi börjar fira jul den 23/12 så lär det väl bli fjortondagen som firas.

Guld, rökelser och myrra. Tre föremål till antalet. Man utgick då helt enkelt, i en tolkning att det var tre personer som gav dem. Att alla hade varsin gåva. Men, det finns inga belägg för att det var så det menades. Så, man kan i alla fall anta att det inte var flera än tre vise män, men det kan mycket väl ha varit färre, kanske rent inte någon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA     Visste du föresten att Herodes, som anses i allra högsta grad vara en person som existerat dog 4 år före Jesus födelse. Här ligger inte bara Herodes begraven, utan en och annan hund också.

Nu försöker man förklara fåglars död på det ena, mer eller mindre långsökta viset. De där fåglarna som på några ställen bara, liksom fallit ner från himlen, och dött. De hittar nog en vetenskaplig förklaring. Men hur hade det tolkats på Herodes tid, eller i alla fall den snara tiden efter? Lika bra att vi matar våra fåglar, så att vi inte får en ny skrift att misstolka. Vem vet, det kanske leder till lediga torsdagar också.

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 06 januari 2011 i fjäderlös tvåfoting

 

2 svar till “Trettondagen – det är falsk matematik!

 1. Tigris

  06 januari 2011 at 14:01

  Ibland vägrar man tänka, oftast kan man inte tänka fast man vill! 😉

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: