RSS

Om två månader får du äta semla!

05 Jan

Vem är det som är snäll? Är det den som får många julklappar, eller den som ger många julklappar?

2010-12-25 002 (500x375)Antingen så omger jag mig med snälla människor, eller så har jag varit ovanligt snäll detta år. Ja, förra året då, 2010. Det blir ju lätt så att man talar om årets jul, när det i själva verket var förra årets jul. Men, i januari blir det lätt ett ganska färskt minne med julen som var.

Jag fick alltså en hel del julklappar i julas. Men det var ju roligt att sitta där, med en valmöjlighet, om vilken julklapp jag skulle öppna. Två av dem var direkt kopplade till fastan. Ja, i alla fall om man har lite kunskap om fastan, tror på den kunskapen samt kryddar med en smula fantasi. Och i vilket sammanhang passar dessa egenskaper in? Jo, i bloggarna förstås!

2010-12-25 003 (500x375)Hur ofta har man inte bekymmer om vilken kniv man ska använd i sin kökslåda, när man ska skära upp en banan? Det problemet har inte jag längre. jag fick nämligen en bananskärare av William i julklapp. Och, efter att ha använt den så förstår jag inte hur man har kunnat leva utan den tidigare. Jag förstår att folk hade det svårt i slutet av 1910-talet, alltså perioden mellan 1015 och 1920. Man kunde ju annars tro att jag menade i slutet av året 1910, men så var alltså inte fallet. Det året var nog inget bra banan-år, å andra sidan. Vad vet jag.

2010-12-25 004 (500x375)Det var så enkelt. Man skalade bara bananen, lade skäraren på den, och tryckte till. Sedan var bananen uppskuren. När man sedan skulle diska den så var det lika enkelt. Man bara lade den i diskmaskinen, och tryckte på knappen. Enkelt.

Som jag sa så var det lite av ett tema, detta med julklappar som kunde användas i fastan. Jag fick nämligen en till. En äppelskärare.
Den är lite mera avancerad. Den skär inte bara upp äpplet, den kärnar ur det också. Men, förfarandet är likadant. Man lägger den uppe på äpplet, tar tag i de två hantagsliknande utgjutningar som finns på föremålet – och trycker till. Ja, det kanske inte ser ut som ett hantag. Plasten är ju formad som ett äpple. 2010-12-25 005 (500x375)Men det har faktiskt en praktisk funktion, att det är lite mera att hålla i, på den lite större delen av äppelformen i plast.
Oh, åter igen, enkelt att diska. bara lägga den i diskmaskinen, med fördel bredvid bananskäraren, så har man bägge klara, samtidigt om man så önskar.

William gjorde en fruktsallad, som överraskning till mig dagarna efter julafton. Han blandade inte bara äppelbitar och banan. Han använde också apelsinklyftor. Jag är väl inte den mest apelsinätande individen, men så har vi ju ingen apelsinskärare heller. Det blev i alla fall en nyttomåltid, ful av vitaminer. Precis som om vi var inne i fastan. Då ska man ju hålla sig från fläskkött och allmänt fet mat. Inte som folk kanske tror, att enbart dricka.

2010-12-25 006 (500x375)I övrigt, när det gäller fastan, och dess tillhörande Semla, eller fastlagsbulle som det egentligen heter så är detta, om det vore ett datorprogram ansetts som nedlusat med virus. En hel del missuppfattningar, i kombination med en viss kommersialism har gjort att fastlag, fasta och semlor inte alls är som det var tidigare. Och, om man går ännu längre tillbaka, så blir alla begrepp ännu mera röriga.

2010-12-25 007 (500x375)För att reda ut begreppen, i enlighet till att vi lever i en, av kristendomen präglad kultur så får vi börja bakifrån för att förstå vad fastan handlar om. Och detta, genom att ta reda på en judisk högtid, anammad och omgjord av kristendomen – nämligen påsken.
Påsken föregås alltså av fastan, som ska symbolisera de 40 dagar som Jesus spenderade i öknen. Innan fastan, alltså fyrtio dagar innan påsk så infaller fastlagen. Fastlagen och fastan är alltså två helt skilda saker. Fastlagen är fastlagssöndagen, måndag, tisdag och 2010-12-25 008 (500x375)onsdag. Det finns, mer eller mindre lokala benämningar på dessa dagar. Fläsksöndagen, bullamåndagen och fettisdagen.  “Blå måndag” är ju ett uttryck som folk använder på måndagen i påskveckan men som nog mera hör hemma i fastlagen. Semlor åt man endast på tisdagen, men i vissa delar av vår kultur, på måndagen. Man kan kanske anta att det är de som kallar måndagen i fastlagen för bullamåndagen. Man åt alltså inte semlor, eller fastlagsbullar, som det väl hette från början under fastan. Hör skillnaden på att kalla dem för “fastlagsbullar” eller “fastebullar”. Man förstår att missförstånden arbetats fram genom åren, i takt med välfärdens framtåg.

2010-12-25 009 (500x375)Fastlagen var en festperiod, där man inte bara åt gott, fett och allmänt fint. Man lekte också, ställde till med upptåg, o.s.v. Ungefär som vid jul. Men, i och med att det kunde vara vår längst ner i Sverige så kunde det vara bister kall vinter långt uppe i norr. Klimatet har därför präglat lekar och upptåg till att skilja sig, från norra delen av landet, till den södra.

När det gäller fastan, så passar det utmärkt med en fruktsallad. Så, det fina, blomliknande 2010-12-25 010 (500x375)uppskurna äpplet kommer väl till pass i det sammanhanget. Men, fastan börjar inte förrän i början av mars, detta år. Den 6 mars är det fastlagssöndagen, den 7 mars är det blå måndagen och fettisdagen är dagen därpå. Askonsdagen, som avslutar fastlagen är den 9 mars. Fastan börjar sådeles den 10 mars. Det är nämligen en sen påsk i år, med påskdagen så sent som den 24 april. Så, du får allt vänta med dina semlor i två hela månader till, innan det är dags att äta dem. Och det handlar alltså bara om den dagen, den 8 mars. Övriga dagar ska det fastas fram till påsk.

Ett annat missförstånd är att askonsdagen skulle vara onsdagen i påskveckan. Den dag som vi nog ska kalla för dymmelonsdagen. Den dagen ska man föresten göra rent dymmlarna, i kyrkklockorna. Men, det blir en historia för påsk det.

Avslutningsvis, för att röra till begreppen en smula, så är detta den kristna, förmodligen omarbetade, bibelanpassade versionen om fastan. Vi har ju inte alltid haft en kristen kultur i Sverige.

Annonser
 
4 kommentarer

Publicerat av på 05 januari 2011 i fjäderlös tvåfoting

 

4 svar till “Om två månader får du äta semla!

 1. Tigris

  05 januari 2011 at 17:33

  Fiffiga julklappar! Semlor, oavsett, äts hos oss från och med fettisdagen och inget annat. 😉

   
  • Fjäderlös Tvåfoting

   05 januari 2011 at 17:58

   ”från och med?
   Inte i enlighet med ovanstående beskrivning alltså.
   🙂

    
 2. Anna-karin A

  05 januari 2011 at 19:48

  jamen det var väl bra att du får lite nyttiga verktyg i köket :-p

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: