RSS

Hur mycket vill du betala, för “gratis” värme?

01 Jan

För en tid sedan så talades det om på nyheterna att det skulle bli månförmörkelse på förmiddagen. Oh det är väl bra att det inte finn andra nyheter som konkurrerar ut det, för dessa har en tendens att vara tämligen negativa i in framtoning.
Men, en förmiddag, när solen är på väg upp, och inte särkskilt mörkt ute. Man måste nog stå högt upp, och titta ner för att se det. Istället så fick jag bevittna en ganska trevlig soluppgång, på andra sidan, alltså mitt emot där månen förutsattes vara. Ja, det är väl så, att om jorden ska förmörka månen, så borde väl solen vara på motsatt sida om jorden. Och, om då solen är på väg upp, så borde väl månen vara på väg en bit nedanför den horisont som omger det visuella synfältet.

2010-12-21 002 (500x375)

Så, ungefär i sydost fanns det en rödlysande himlakropp, strax vänster om Svinsta Skär som alltså blir lite till häger om solen, förutsatt att man står vid Bråvikens norra strand, vid Sandviksbryggan, som nu alltså var fallet. Åt andra hållet finns inte ens en chans att se en normal horisont. Än mindre någon månförmörkelse.

Dagen var ganska kort, kanske rent av den kortaste på hela året, i konkurrens med dagen därpå. Det var kallt, bort mot –20 grader Celsius. Under dagen så bildades ett annat fenomen. En mur av dimma kom allt närmare. Ingen dimma, vare sig ovanför eller framför. Det var som en mur hade bildats där ute på isen. Senare på dagen så skingrades det en smula. Och att fenomenet uppstod berodde nog på varm luft som kom upp från vattnet i farleden, som alltså är en ränna med uppbruten is. När det sedan är vindstilla så blir dimman kvar. Den hålls på plats av den låga temperaturen, eller möjligen av att det är ett annat tryck. När sedan det hela började skingras så såg man tydligt hur muren “rörde” sig utåt, mot öst. Den lilla vind som fanns blåste i längdriktning med Bråviken. Förmodligen så sker detta oftare än man reflekterar över. Skillnaden är nog att dimman oftare blåser iväg, innan man hinner registrera den med blotta ögat.

2010-12-21 008 (500x375)

Solen förflyttade sig under dagen mot väst, som sig bör. En ny färg bildades åt det hållet som solen ämnade att gå ner. Dimman hade skingrats lite mera. Det stod som lågor ur den, med, av vinden uppblåsta toppar. Båtar som kom i dimman såg ut som de håll på att sjunka. Man såg bara den övre delen av dem, och små båtar försvann i princip helt i dimman. En och annan mast stack upp här och där. Det såg minst sagt märkligt ut.

2010-12-21 010 (500x375)

Det är inte utan, än att man kommer att tänka på den gamla filmen “Dimman” som tog med sig vålnader av pirater in i samhället. Man kan kanske även få en inblick i vilken energi det finns på havets botten, där temperaturen alltid är fyra grader varmt. Man inser lite hur bergvärme och liknande fungerar. Man förstår att det finns värme, trots att det är –20 grader ute. Frågan är bara hur mycket vi är villiga att betala för att få “gratis” värme?

Annonser
 
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: