RSS

Blev du lurad till att köpa julfriden?

29 Dec

För ett tag där, i början av december, och kanske rent av i slutet av november, ja i stort sett hela oktober också så kunde man få en uppfattning om att julen handlade om mys, pyssel och gemenskap. Värmen inombords hos många tilltog. Men, så börjar man se sig om efter julklappar, och inser att det handlar om att kommersialisera människornas habegär till den yttersta gränsen.

2010-12-01 001 (375x500)Då är det skönt att kunna konstatera att den jättelika Hagrid-figuren från Harry Potter, byggd i LEGO inte går att köpa, eller ens fundera på att önska sig i julklapp. Den är bara ett skyltexemplar. Fast, frågan är hur stora saker som man, i teorin skulle kunna bygga av det LEGO som finns hemma, om man slog ihop allt till en enda stor byggsats. Det skulle kunna gå, om man höngav sig åt det. Men då får man nog inte ha så värst många intressen vid sidan om.

Lekhuset vid Ingelstaområdet i Norrköping så brukar de kunna ha en oh annan reklam-LEGO-byggsats. Förmodligen så är den limmad, eller rent av gjuten helt i plast. Men ändå. Det har varit Indiana Jones eller olika figurer från Star Wars de gångerna som jag har sett dem. Men Hagrid är nog den största av dem alla. Personligen så föredrar jag nog Darth Vadar. Den var majestätlig.

2010-12-01 002 (500x375)

När nu alla blivit lurade att köpa svindyra plastbitar innan jul, så gäller det att få samma människor att köpa lika dyra plastbitar, efter jul, men se till att de tror att de gjort ett klipp.
Marknadsföringen är ett sätt att koncentrera inköpen. Toy Story 3 är en varumärke som blåsts upp inför denna jul. Så var det väl inte med ettan och tvåan. Och ändå var det bättre filmer än trean.
Det finns även någon andemening om att “det goda segrar till slut”. “Alla gör till sist rätt”, av de som det förväntas av. Sedan går de ut i handeln och tar 600 kronor för en plastleksak, som råkar kunna tråka ut en unge med 9 olika, förinspelade fraser när man trycker på en knapp.
Jag såg föresten att de hade sänkt en stor Buzz Lightyear-figur från 2500 kronor, till 2000 kronor. Vilket klipp! Har man råd att inte köpa den nu?

När julveckan började, som vi då får anta att den gjorde måndagen den 20 december så hade jag bara en julklapp klar. Visst låter det stressigt. Men det var inte så farligt. Och på måndagen blev det ingen julklapp heller. Den ägnades åt något helt annat, som man kanske kan få anledning att återkomma till.

Annonser
 
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: