RSS

Skicka en julbock, istället för julkort!

10 Dec

Ska du ut och lussa på måndag? Eller, det kanske blir i helgen, på någon julmarknad?

Se då till att stjärngossarna stannar hemma, och återkommer på annandag jul. Stjärngossarna har mera samröre med julbocken än med Lucia.
2010-11-17 001 (500x375)Julbocken var ofta med på Stjärngossarnas tiggarfärder på annandag jul, och på trettondagen. Ja, så var det. Ingen stjärngosse på Lucia alltså. Men, man ser en trend här tycker jag. Stjärngossarna slås ut av “Bus eller godis”Halloween, som i sin tur slår ut Alla Helgons dag. Stjärngossarna flyttas till luciatågen och Julbocken, som tidigare delade ut julklappar har fått stiga åt sidan för Jultomten. Lutfisken försvinner, i förmån för Big Mac. En ofrånkomlig utveckling. Gott eller ont? Ja, det får väl den betraktande själv avgöra. Men, det kanske inte är så självklart att svara på den frågan, som man i första anblicken kan tycka. För vi accepterar förändringar, så som att Jultomten delar ut julklappar istället för Julbocken. Men att byta ut lutfisk mot Big Mac, som ett exempel accepteras inte lika lätt. Och det har väl med tiden att göra. Det är lättare att acceptera en förändring som gjort tidigare än en förändring som sker i nuet. Och, som jag påstått tidigare, så kanske Big Mac hade varit en jultradition av något slag, om det bara hade funnits McDonalds på 1800-talet.

Julbocken var ju en ganska elak typ också. Så, bytet till Jultomten var nog ett steg mot ett mera politiskt korrekt beteende, hos den efterlängtade figuren med julklappar. För, vad bryr sig barnen om ifall att det är en gubbe med vitt skägg, eller en tvåbent get med bockskägg. Bara det får sina julklappar.
En del barn blir lite rädda för Jultomten. Speciellt de små. Tänk då hur det må ha varit med Julbocken, som var en lite bråkig upptågsmakare. Barnen tänkte nog både en och två gånger innan de accepterade sin julklapp.
Samröret mellan julbocken och Djävulen kan nog ha gjort att den lite mera beskedligare Jultomten har fått ta plats, som en slag Fas 3-aktivitet istället för Julbocken. Julbocken tillhör väl mera den uteliggande, före detta småföretagande gruppen, som inte alls har några rättigheter i samhället. Sa jag att Jultomten var mera politiskt korrekt än Julbocken?

2010-11-17 002 (500x375)

En gammal sed som skulle vara trevlig att återinföra, kanske speciellt i städerna, i hyreshusen där anonymiteten mellan grannar är som påtagligast kunde vara att skicka runt en julbock av halm, försedd med en skämtsam och elak vers. Denna bock skickades runt i bygderna förr, bara för skojs skull, vad jag kan förstå. Och, med tanke på hur jultraditionernas utveckling är så skulle nog versen, kanske fortfarande vara skämtsam, men knappast elak. Och, visst låter det väl roigare än alla dessa förtryckta julkort som man bara signerar med sitt namn? Så, fram med halmen nu,och börja tvinna ihop din julbock! Det går säkert bra med en köpt julbock också. Bara den är i halm, och att versen kommer från hjärtat, eller varför inte någon annan, väl vald kroppsdel.

Det är väl inte riktigt klarlagt hur bocken kom i förbund med julen. Men, det troligaste är nog att en man, utkläd till bock spelade Djävulen i de katolska stjärnspelen en gång i tiden. Bocken symboliserar alltså Djävulen.

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 10 december 2010 i fjäderlös tvåfoting

 

2 svar till “Skicka en julbock, istället för julkort!

 1. Anna-Karin Mattsson

  10 december 2010 at 20:44

  Hej Fjäderlös!

  Det var intressant läsning om julbockar och annat. Min mamma brukar berätta om julbocken som slängde in paket hemma hos henne till jul när hon var liten. De hade ingen tomte då, det var julbocken som kom med paketen.

  Jag tror att barn idag skulle bli lite besvikna om det kom en julbock i stället för en jultomte med paket. Åtminstone mina barn. 🙂

  Ha en härlig helg!

  Kram
  Anna-Karin

   
 2. Hubbe

  14 december 2010 at 14:03

  Apropå julkort…
  Då måste du kolla in Postens kampanjsida i år, http://www.levandejulkort.se/

  Skitsnygg sida där du får välja mellan 4 kameror och andra inställningar och plåtar av levande renar LIVE!

  Jag fick till en med fet solnedgång igår!
  /H

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: