RSS

Woody – i plast?

09 Dec
Vad är det som utmärker julen?

2010-12-06 014 (500x375)Ja, det är väl en kombination av en massa saker. Men om man skulleta ut något speciellt så blir det väl kanske julskinkan för de stora, och julklapparna för de små.
Men om man säger att korven hamnar rätt så högt på listan så är det väl inte så många som protesterar. Olika typer av korv, såsom julkorv eller prinskorv. En del kanske till och med äter leverkorv, fast de egentligen inte tycker om det. Men, om man kommer dragandes med en vanlig grillkorv med bröd så anser nog de flesta att julstämningen har försvunnit i sammanhanget.

2010-12-06 017 (375x500)När William och jag var i Norrköping härom dagen så blev vi bjudna på korv, vid Media Markt. De brukar göra så ibland. Och vi har lyckats tajma in det ganska bra, att “råka” vara där just då. 
Fast denna gång hade vi ingen som helst aning om att det var korv på denna plats. Denna gång var det Toys ’r’ Us som lockade. Inte mig, men William. Han ville kolla in en del saker där, som väl var önskvärda, inför den stundande julen. Det handlade en hel del om saker till Toy Story 3. Billiga små plastföremål. Stora, lika billiga föremål också.

På tal om Toy Story, ett, två eller tre spelar ingen roll, men visst är det märkligt. Här har man en filmtrilogi att göra leksaker av, med färdiga gamla typer av leksaker. Och så gör man inte dem, som de är tänkta i filmen.
Minns Toy Story 2, hur det finns ett samlarvärde i den gamla Woody, som ju allt i enlighet med sitt namn är gjord i trä. Där i ligger mycket av dess värde, som leksak och som samlarobjekt. Så, vad gör man från leksaksindustrin. Jo, man vräker ut Woody-dockor – i plast.

Men, gamla tider är förgångna. Gamla tider kommer inte tillbaka. Och nu, inför julen så finns det en viss lobbyverksamhet, inte minst på Facebook om en nykter jul, bland föräldrar. Ja, inte för att det är fritt fram för barnen att supa till julmaten, det är något som låter sig själv sägas. Men, som anknytning till vad som är det mest förknippade med julen så var det i gamla tider (vad det nu innebär med gamla tider) ölen som var det centrala i hela julfirandet. På vikingatiden och vidare  upp i medeltiden så talades det om hela julfirandet som “att dricka jul". I den norska “Gulatingslagen” så påbjöds bönderna att brygga sitt öl och dricka det under julen. Ölet skulle drickas “till år och frid” vilket är en önskan om god tillväxt och frid mellan fränder. Man skulle även tillägna det Kristus och Santa Maria. Men i det sistnämnda fallet så lär det väl inte ha förekommit, förrän efter det kristna intåget i Norden. Och eftersom det väl skett mera successivt bland befolkningen så får man väl kanske anse det som en pålaga i sedens bruk.

Så, när det gäller det “svenska” julbordet, eller i alla fall det nordiska så kan vi nog i alla fall räkna in ölen, oavsett dess ursprung.

Annonser
 
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: