RSS

På Annadagen ska julölet provsmakas!

09 Dec

Idag, den 9/12 är det Anna som har namnsdag. Grattis alla Annor!
2010-11-24 001 (375x500)På Annadagen ska lutfisken läggas i blöt. Lutfisk som väl är en kvarleva av att “spara det man har” till jul, så att man kan frossa i mat och fira julen. Idag läggs inte lutisk i blöt så mycket i hemmen. Man köper färdig lutfisk, vakuumförpackad. Om man ens gör det. Alla gillar inte lutfisk. Och alla anser inte att det bara är till jul som man ska frossa. Det går bra med McDonalds också, gärna flera gånger i veckan. En Big Mac anses som festligare än lutfisk. Och det skulle det kanske ha gjort förr också, om det nu hade funnits en så stor tillgång på Big Mac.

Låt oss lämna lutfisken åt sitt utdöende öde. Men stanna kvar vid Annadagen. Vi firade Annadagen med att äta pannkaka. Fast, egentligen, om det skulle var som förr i tiden, innan julen handlade om julklappar och lutfisk så skulle julölet vara färdigbryggt och färdigt att provsmakas på Annadagen. Man kan väl anta att man tog en julöl när man hade lagt lutfiske i blöt. Men, julölet är ju en äldre tradition än lutfisken. Och som jag tidigare har konstaterat så handlade det ju mycket om att dricka öl på julen. “Att dricka jul”.

2010-11-24 002 (500x375)Själva provsmakandet kanske var lika festligt för den vuxna delen av folket, som själva julen var. Lite av att äntligen få smaka, som barnen när de väntar på Tomten på julafton. Jag funderade på ifall man skulle hedra den traditionen med att ta en öl till maten. Men, jag är inte så förtjust i öl till pannkaka. Så det fick vara, i alla fall detta år.

William hjälte till med pannkakan idag. Han har sina perioder som han lagar en del mat. McDonalds kan slänga sig i väggen i jämförelse, när det finns hamburgare stekta av William, med kroketter till. Till det hade det passat riktigt bra med en öl. Fast det var några dagar sedan han stekte hamburgare.

2010-11-24 004 (500x375)William har haft en del hemkunskap denna höst. Ja, eller när det var höst, och en bit in i denna vinter, denna istid som vi upplever. En del recept har han tagit med sig hem. En del kunskap också. Han har haft hemkunskap på schemat, samt som tillval på “eleven val”. Men träslöjd, syslöjd och hemkunskap kommer i tre intervaller detta läsår. De har två av tre av dessa ämnen, som roteras tre gånger. Så nu har han träslöjd och syslöjd, samt är inne i en ny fas av “elevens val” som 2010-11-24 003 (500x375)väl är bild. Det vi kallade för “teckning” när vi var i skolåldern.

Nu är väl kanske inte just hamburgare och krocketter direkt hämtat från hemkunskapen, men något som fanns tillgängligt just den dagen.

Så, nu hämten vi eder ett krus, med en öl och inväntar morgondagens bankett i Blå Hallen, beklädd med kolmårdsmarmor.

 

2010-11-24 005 (500x375)

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 09 december 2010 i fjäderlös tvåfoting

 

2 svar till “På Annadagen ska julölet provsmakas!

 1. liberum-weto

  10 december 2010 at 03:28

  Nja lutfisken är nog äldre om man avser oförändrat.
  Julöl var på gamla tiden pors
  http://scotlandonsunday.scotsman.com/scotland/Two-pints-of-bog-myrtle.3309062.jp
  Fast kanske du har rätt
  http://www.algonet.se/~fastarna/beer/historia/historia.htm
  För lutfisk
  Den äldsta notering som finns om svensk lutfisktradition är från Linköping och biskop Hans Brask, 1464–1538, som enligt historien festade på lutfisk med mandel, russin och ärtor under fastan. Lutfisk är den enda rätt som varit älskad festmat i Sverige året runt i över 500 år. Förr åt man lutfisk till helger och fester året om. Gustav III:s hov njöt av den blötlagda fisken under hela våren och på bondbröllop i Skåne serverades fisken varje dag under de veckolånga bröllopsfesterna.

  Så humleölet tycks ha äldre notering — jag skall sätta på mitt julöl nu när glöggvinet är klart – skål

   
  • Fjäderlös Tvåfoting

   10 december 2010 at 07:45

   Det jag menade var väl själva julölet, och lutfisken som jultradition, om man ska vara petig i vad jag egentligen menade.
   Får åka till ”Porsgata”, någon mil här ifrån och kontrolera saken.
   🙂

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: