RSS

Varför äter man pepparkaksdeg?

08 Dec

Jag förstår inte att just pepparkaksdeg anses som så gott att äta. Det finns väl inget bak i världen som det smakas så mycket på degen, som just vid pepparkaksbak. Personligen så har jag inga problem med att vänta tills pepparkakorna är klara. Likaså när det gäller korv, köpta köttbullar och liknande. Det ska bli klart, helst vara varmt samt stekas, grillas eller gräddas innan man äter det. För, inte får du väl för dig att smaka lite på en kycklingvinge, innan du har tillagat den?

I lördags var det alltså pepparkaksbak för div. Småfotingar. Själ så stod jag för ugnstjänsten. Jag gräddade dem. Det brukar jag göra, så får andra proppa magen full med deg, samt tillverka de små platta kakorna. Ja, en del är allt annat än små föresten. Vi har en hög med pepparkaksmått som är riktigt stora. Speciellt stjärnan. Den är onödigt stor.
Man undrar föresten lite varför man säger pepparkaksmått. Borde man inte kalla dem för formar, eller något i den stilen.
Vi funderade lite på att ha kristyr på också, men det visade sig att vi inte hade tillräckligt med ättikssprit. Det vill säga, vi hade ingen ättikssprit alls. Och, jag vet inte vad den har för funktion i sammanhanget, så vi skippade kristyren, i alla fall den dagen. William strödde lite florsocker på en del av pepparkakorna ändå. Det hade väl en viss visuell effekt där det användes med måtta. Men, det är inte alltid som saker och ting sker med måtta. Speciellt inte när det gäller pepparkaksbak.När det äts av pepparkaksdegen så ska man göra det, liksom lite i smyg. Man får inte bara glufsa i sig. Det ska smygas med det hela, och flinas lite, samt neka om någon frågar vad man har i munnen. Det är väl en del av baket, en del av hela advent. En del av julen.
Vet du varför det heter pepparkakor? Det finns ju ingen peppar i dem. Ja, det är som med mycket annat runt julen, det finns flera olika förklaringar till det. Men, förr i tiden så kallade man alla exotiska kryddor för peppar. Kanel t.ex. Så, för att göra pepparkakor så hade man i importerade kryddor – peppar. Man skilde alltså inte på olika utländska kryddor. Allt var peppar.

Så, nu inväntar vi ”höknatten” innan vi kan fira jul. Om nu julen infaller då det är sagt, med juldagen den 25/12. Eller, ska den infalla tidigare. Och, vad är egentligen höknatten? När infaller den? Vet man det? Är det vid midvinternatten den 21/12?
Är midvintersolståndet då föresten? Eller är det som på Snorre Sturlasons tid, natten mellan 13:e och 14:e januari, som väl blandats ihop med Luciadagen, som fått en del röster om att vara midvinternatten.
Hur som helst, innan man häver ur sig det man tror är det rätta svaret, eller de rätta svaren så ska man tänka på att, på Snorres tid så fanns det ingen kristendom i Norden. Man ska också beakta de idéer om att Jesus, om han nu har existerat inte alls var född den 25/12 utan den 6/1.
Man ska veta att man förmodligen inte hade fixerat något datum för Jesus födelse, så sent som 300 år efter att han påstods vara född. Mycket kan hända i folkmun på 300 år. Speciellt som man inte hade Sky Drive då, som lagrade bilder och dokument åt den store ledaren ovan molnen.

Annonser
 
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: