RSS

De döda ska få sitt julbad!

08 Dec

(När julen står för dörren)

 

2010-12-06 022 (500x375)Det händer ibland att vi gör ordentligt hemma. Vi byter vaxduk. En stor förändring i en anspråkslös värld. Och detta brukar allt som oftast handla om ifall att det är jul på gång, eller om det har varit jul på köksbordet lite för länge. Med andra ord, vi byter inte vaxduk i onödan.
Ibland kanske den går sänder. Då får man ju förstås byta. Och, det har väl hänt att vi bytt vaxduk även för att få ett somrigt motiv på den. Men, det kanske vore bättre att ha nu, när det är tre-fyra månader kvar av bister vinter.

2010-12-06 025 (500x375)

2010-12-06 026 (500x375) Normalt sett så är det Michelle och jag som inhandlar vaxduken, och att det är Michelle som väljer motivet. Denna gång var det William och jag som hade ärende till Norrköping. William valde julmotiv på den nya vaxduken.

Inte för jag vill dra för stora paralleller mellan att köpa vaxduk en eller ett par gånger om året och att ta sig ett julbad så kan jag väl bara konstatera att det börjar bli dags nu, att ta sig sitt årliga julbad.

Förr, framförallt bland bönderna så var det vanligt att man bara badade en gång om året. Och alla badade i samma bad. Det var ofta djurens dricksho som fick tjänstgöra som 2010-12-06 028 (500x375)badkar.
Till saken hör väl kanske att det finns olika seder i olika delar av landet. I Finnbygderna så badades det ju mera, då man ju ofta badade bastubad.
Likaså fanns det olika små procedurer för hur det hela gick till.Det kunde vara att man hade blommor från midsommar, som fanns där för livskraftens, och hälsans skull.

Männen badade först. En efter en, i tur och ordning, i samma vatten. Sedan badade kvinnorna, och med dem även barnen. Fortfarande i samma vatten. I vissa traditioner så gav man sedan badvattnet till korna så att de blev motståndskraftiga mot sjukdomar. Och, det är klart, att överlevde de det så klarade de väl de flesta sjukdomar.

2010-12-06 033 (500x375)

2010-12-06 037 (500x375) Om nu inte korna ska ha badvattnet, så ska man ändå spara det, och låta det stå kvar. Det är nämligen så att de döda kommer hem till jul, och tittar till hemmet, sitter vid julbordet för att sedan gå till de dödas julmässa på natten till juldagen. Jag har sagt det förr, att kom inte för tidigt till julottan på juldagsmorgonen, för då har de döda sin julnattsmässa. De kommer att slita dig i stycken, om du inte kommer undan.

Nu ska i alla fall de döda kunna skölja av sig jorden innan de sätter sig vid julbordet. Det gör de alltså i badvattnet. Man vill ju inte ha skitiga döingar vi bordet till jul.

2010-12-06 038 (500x375)

Frågan är vad de döda anser m kärlen, eller att det kan bli is i badvattnet. Ja, kylan kanske inte är så farligt, men de torde väl vara lite sköra i hullet, så isen kanske lite till skada för dem när de ska “skura jorden å sej”

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 08 december 2010 i Jul

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: