RSS

Man måste satsa, för att vinna!

05 Aug

I vilken utsträckning har man ansvar för vad ens barn gör?
Man kanske kan få över ansvaret på barnen, så att man själv går fri?
Låt mig ta ett, högst fingerat exempel. Låt oss anta att en flicka, som vi kan kalla för Chimelle har en telefon. Hon råkar glömma denna mobiltelefon i sina byxor. Hon slarvar, trots påpekanden om att tömma sina byxor på saker, när de läggs i tvätten.
Hennes far, den Hårbeklädda Enhövdingen slänger, som brukligt är i den mansdominerade sysslan av att tvätta kläder in allt på en gång, och antar att alla tömt sina kläder på saker.
Chimelles telefon blir visserligen ren, men samtidigt väldig död. Den fungerar inte alls. Den tålde nog inte tvättmedlets doft. Den var nog lite parfymallergisk.
Så tillbaka till ansvarsfrågan. Vems ansvar var det, att mobiltelefonen inte klarade av parfymen. Var det Chimelle, som inte tömde sina byxor, eller var det den Hårbekldda Enhövdingen. Eller var det rent av mobiltelefonen själv, som inte tagit sin allergimedicin?
Svaret får vi kanske inte veta, rent juridiskt, eftersom detta alltså är ett uppdiktat exempel, och som absolut inte inträffat i verkligheten.

Chimelle fick, rent fiktivt en ny telefon när hon fyllde år. Den var bättre än den gamla. Denna hade t.o.m. MP3-spelare. Det hade inte den förra.
Kan man då anta, rent hypotetiskt att det blir en och annan medveten kvarglömd telefon, i byxor som ska tvättas? Detta, med förhoppning om att kunna få en ny. Det är som att spela poker, på hästar eller annan typ av vadslagning. Insatsen, som kan gå förlorad är en mobiltelefon. Ev. vinst är en bättre telefon. För, även om det är tråkigt när något går sönder, så är den ny oftast bättre, bara man kan ta sig råd att investera i något nytt. Kan man inte det, så har man förlorat insatsen. Man ser det bättre, när ens tvättmaskin går sönder. Tråkigt just då, men ganska behagligt när man står där, men en ny, betydligt bättre maskin. Och, skulle man förlora, och inte ha råd att köpa en ny tvättmaskin, så har man i alla fall fått tillbaka insatsen, på dotterns mobiltelefon. Den kan ju inte ”råka” hamna i tvättmaskinen då. För en sådan har man ju inte längre!

Annonser
 
8 kommentarer

Publicerat av på 05 augusti 2010 i fjäderlös tvåfoting

 

8 svar till “Man måste satsa, för att vinna!

 1. maria

  05 augusti 2010 at 11:03

  Jag tömmer aldrig fickor när jag tvättar. jag förutsätter att ägaren till kläderna tömt fickor. Det händer aldrig… jag tvättar ofta stenar och pinnar och småpengar och kvitton jag borde sparat + gamla pappersnäsdukar 🙂

   
 2. A-k. A

  05 augusti 2010 at 11:33

  jag gör inte heller det.. jag vägrar tömma fickor annat än mina egna..om det inte tömts innan det hamnat i tvättkorgen vilket i och för sig innebär en hel del tjajtande för att dom ska ens hamna i korgen.. men i alla fall.. när dom väl hamnat där anser jag att det är ägaren av plagget som ansvarar för vad som ska tvättas med ..
  jag haar också plockat ut både både busskort, stenar, kvistar, hårsnoddar, mobiltelefon mm..

   
 3. P.K (Politiskt Korrekt)

  05 augusti 2010 at 14:32

  Detta är ett typexempel på Delat Ansvar !

  :))

   
  • Fjäderlös Tvåfoting

   05 augusti 2010 at 16:24

   Ja, delat! Jag tvättar, och de andra ser till att de tömmer sina fickor. Det är en mycket bra dördelning.
   .-D

    
 4. Tigris

  05 augusti 2010 at 15:12

  Håller med PK
  Hur gör man för att en kyl ( eller tv) skall hamna i tvättmaskinen förresten?
  😉 😉

   
 5. Fjäderlös Tvåfoting

  05 augusti 2010 at 16:25

  Tryck till ordentligt, så att det hörs att den kommer in. Sedan är det bara att tömma kylens fickor!!
  😀

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: