RSS

Låt inte barnen trivas bättre hemma, än i skolan!

12 Maj

Michelle var med sin klass på utflykt till Kolmårdens Djurpark, Gruvstugan i måndags. Detta innebar en viss del förberedelser Hon skulle ha matsäck med sig vilket gjorde att vi fick äta pannkaka i söndags. Ja, alltså, hon skulle ju ha pannkaka med sig, så då fanns det ju ingen anledning att inte äta pankaka på söndagen, eftersom att hon ändå stekte dessa. Men det var bra att hon kunde ta sitt eget lilla initiativ till steket. Fast, utan min översikt av det hela så hade det nog blivit en och annan bränd pannkaka.

Detta är alltså en aktivitet som kräver en del tid av förälder och barn, utanför skolan. Något positivt kanske, men samtidigt så har ju barnen en uppsjö av läxor. Och det värsta är att en del har massor med läxor, medan andra klasser knappt har några alls. Det finns ingen konsekvens inom läroplanens användare.
Jag frågade en lärare en gång om han tyckte att läroplanen var bra. ”Ja, det tycker jag”, svarade han.
Men”, undrade jag ”varför håller man på att ändra något så himla ofta, om det är så bra?”
William har, i fjärde klass inte hälften så mycket läxor som Michelle, i andra klass. Och ändå så har han mera ”fritid” till att göra dessa. Med fritid menar jag då tid hemma, utanför skolans byggnader. Michelle går ju fortfarande på frita. Detta gör att, även om hon leker på frita så upplever hon nog sin fritid, d.v.s. den tid hon är hemma som kort. Ska denna ägnas åt läxor så känns den som obefintlig.

Jag är av den uppfattningen att det ska göras matte, svenska och engelska på lektionerna. I alla fall i lågstadiet. Läxor i dessa ämnen kan ges, om en elev halkar efter, då i första hand om den inte gör det den ska på lektionerna. Ritande hit och dit, lövsamlande, svampmodellerande o.s.v. kan komma i andra hand. Låt barnen få i läxa at samla in löv på hösten, vårblommor på våren, rita en kamel i mars o.s.v. Låt de göra det roliga hemma, och det tråkiga i skolan. Eller, är läroplanen rädda att de ska trivas bättre hemma än i skolan?

Annonser
 
 

2 svar till “Låt inte barnen trivas bättre hemma, än i skolan!

 1. Anna-karin A

  12 maj 2010 at 08:33

  mm.. jag håller med dig.. hos oss så har pojkarna som går i 5an mindre med läxor än lillan som går i 3an..jag fattar det bara inte..

   
 2. Fjäderlös Tvåfoting

  23 maj 2010 at 20:31

  Någonstans på vägen, mellan det entusiastiska i att börja första klass, till det sura, skoltrötta i att gå i åttan så måste det finnas en brytpunkt. När blir skolan tråkig?

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: