RSS

”Man är sig själv närmast”!

02 Maj

Ibland undrar man hur turister, med höga förväntningar, och som kanske aldrig varit i en djurpark ser på saken, när de svänger in i Safarieparken vid Gruvstugan. Det kan kanske vara människor som endast hört talas om, eller sett en älg på bild. Det kanske är andra utlänningar, som är vana vid det som är exotiskt i parken så att älgen blir det exotiska inslaget i upplevelsen. ”Man är sig själv närmast”, säger ju talesättet. Ja, man har i alla fall sig själv, sina egna förutsättningar och sin egen miljö som utgångspunkt för att kunna ta till sig och reflektera sin omgivning. Vi vet att det är älgar och hjortar som mäter oss i det första hägnet i Safarieparken. Det vet inte alla. Det blir en aha-upplevelse.

Man reagerar betydligt mera, har jag märkt om man ser en älg ute i skogen, i vilt tillstånd än de man ser i Safarieparken. Det skulle även vara kul att få se ett vildsvin någon gång, ute till skogs. Gärna utan att det har någon anledning till att vara aggressivt. Jag har nämligen aldrig stött på ett vildsvin i skogen, trots att allehanda nöjesjägare påstår att de är så många i våra svenska skogar.
Nu lär de ju vara rätt så skygga på dagen. De rör sig mest nattetid, eller i gryningen. Man kanske får tälta i skogen, så får man se om det helt plötsligt springer ett vildsvin genom tältduken.
Att tälta är annars något som jag funderat på att introducera hos Småfotingarna. vi har väl i princip aldrig campat, någon gång. Ett ställe som kunde vara en kul campingplats kunde vara utanför Safarieparkens staket. Även om man inte ser djuren på natten, så lär man få höra dem.

En del turister kanske tror att det bara är älgar i det första hägnet. Men det är ju hjort också. De samsas som om de vore av samma art. Samtidigt så kanske de tror att det bara är kor. De kanske inte vet att älgarna fäller sina horn. Allt detta kan man, om man bara ser sig om efter information lära sig, utan att behöva plugga särskilt mycket. Men, det står inget om älgarnas horn i bruksanvisningen till X-box 360 eller ens i Norton Securitys hjälpfiler.
Annonser
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: