RSS

Moses var inte alls i vassen, han var i vanligt hö!

25 Apr

I helgen som var så var vi i Småland. Nej, det hade inget med ishockey att göra. (himla tjat om det) Småfotingarnas ena kusin hade nyss fyllt fyra år, och nu vankades det kalas på lördagen. Efter det sedvanliga avslitandet av presentpapper och det digra utbudet av kaffebröd, kakor och tårtor så var det dags för allmän visning av gårdens nyfödda killingar. Jag kanske ska tala om för ev. stockholmare som läser detta att en killing är getens barn. Och vet du inte vad en get är, så rekommenderar jag att söka på det på wiki…..ppp…..google.

Barnen, sex stycken till antalet lekte en del efter att de mosat in den ena tårtbiten efter den andra. Det kanske skulle ha behövts även för oss lite äldre barn också, men gungorna hängde lite för högt och bildäcket i trädet ansåg vi vara lite fr påminnande om vår egen figur. En vuxenmobbinggunga.
Barnen gick i täten när det var dags att titta på killingarna. De fick hållas igen en smula, så att alla de andra, som inte gungat, lekt med tramptraktorer och eller med andra leksaker kunde hinna med. Men det är klart att man inte vill vänta, när man ska få se på nyfödda killingar.
Killingarna var väl mest intresserade av att amma, sova eller stånga varandra. De hade kanske inte vant sig vid den uppmärksamhet som livet, i sin nya form gett dem tillgång till. Killingarnas mamma såg, enligt min uppfattning ut att vara, inte bara på vakt utan också lite förvirrad över den uppkomna situationen. Den såg inte arg ut i alla fall, och det får man väl, som okunnig getpsykolog anse som positivt.
En av de nya killingarna, en av de äldsta, ja så pass mycket äldre en nyföddkilling kan var en annan heter Moses. Jag fick tala om för alla inblandade att det alltså inte rörde sig om Moses i vassen, av den enkla anledningen att det var hö inne hos den, inte vass. Inte lätt alla gånger att känna skillnad på vass och hö. Alla parter är nog tacksamma för att jag klargjorde det hela för dem. Men ett annat scenario skulle ju kunna vara att Bibeln, eftersom att den är skriven som ett skönliterärt verk, kryddat med hörsägen att Moses kanske inte alls befann sig i vassen, i den bibliska varianten, utan att det i själva verket var frågan om vanligt hö. Detta skulle ge ett helt annat sken av jämförelsen mellan killingen Moses och den av Bibelns författare uppdiktade personen med samma namn. Killingen Moses var för övrigt döpt efter den säl som figurerade i Saltkråkan, av Astrid Lindgren. Alla getterna döptes efter Saltkråkans figurer med Tjorven och Stina som mammor till de nya små liven.
Tänk, att Stina är mamma till Nisse och Märta, som i sin tur väl var förälder till Tjorven, som nu alltså är nybliven mamma till en liten kut.

Vädret har varit bra denna helg. Fint väder för ett kalas, en kvällspromenad samt en getupplevelse, för stora och små. Det finns hopp om en varmt sommar. Jag har just bestämt att som denna dagen är, så blir sommaren 2010. Egen bondepraktika. Hur blir sommaren 2010? Hur vill du ha den? Då blir den som du vill ha den. Sommaren 2010 blir ”lagom” för alla, den blir ”lagom” varm.

Annonser
 
 

10 svar till “Moses var inte alls i vassen, han var i vanligt hö!

 1. Alexandra

  25 april 2010 at 18:40

  Vad fina killingar. Härliga när de är så små. Och tänk, det visste jag trots att jag är Stockholmsbo. 😉

  Verkar som ni haft en härlig smålandshelg. Härligt!

   
  • Fjäderlös Tvåfoting

   26 april 2010 at 10:26

   Ja, det var en fin helg. Bäst att ta en sväng i Kolmårdens Djurpark nästa helg, så att man får gå av sig lite av det man stoppade i sig.
   😀
   Där blir det väl flera killingar, kan jag tänka mig.

    
 2. Jessi

  25 april 2010 at 18:46

  Så söta små djur så. Och jag visste ju såklart att det var getbarn, bonnunge som jag är. Dock inte bondgårdsunge, det är viss skillnad. 😉
  En fråga oxå; förra inlägget hade du skickat bilden från mobilen direkt till bloggen? Har försökt men inte lyckats… Bloggat med enbart text har jag gjort från mobilen men inte listat ut hur man skickar bilder. Hur gör man?!?

   
  • Fjäderlös Tvåfoting

   26 april 2010 at 10:31

   Jag vet inte hur du menade när du skrev att du bloggat med mobilen, om det var rent surfande eller ett inlägg via MMS.
   jag gör i alla fall så här:
   Man aktiverar ”inlägg via epost” Då får man en epostadress som man kan skicka inlägg till. Detta kan man kontrollera funktionen genom att skicka ett vanligt mail till sin blog. När detta är klart, och fungerar så gör man en ny kontakt i sin mobiltelefon. Man skriver in aapostadressen till bloggen där, men inte något telefonnummer. Dör sean din nya kontakt till ex. ”min blogg”.
   Ta nu en bild, gör ett MMS av den och skriv ev några rader. Du har nu ett MMS med din bild och din ev. text. Lägg till mottagaren, ”min blogg”.
   Ditt MMS kommer nu skickas till den epostadress du angav, och inte till ett telefonnumer. Ditt inlägg ska nu snart finans på din blog.

   Lycka till, och kontakta mig på epost om du vill ha mera hjälp. (adress till höger här)

    
 3. Tigris

  25 april 2010 at 21:44

  Jag har också bestämt hur sommaren blir: varm! Alla kommer som vanligt att klaga över hur varmt det är, fråga efter luft, skugga m.m!
  😉

   
  • Fjäderlös Tvåfoting

   26 april 2010 at 10:32

   Jag skrev så för att jag har upptäckt att folk vill veta hur sommaren ska bli. Lika bra att de får den som de vill ha den. I alla fall tills vidare.
   😀

    
 4. agath

  27 april 2010 at 16:45

  Hej Fjäderlös Tvåfoting!
  Smarrig tårta,man skulle allt vara med…skönt när barnen får komma ut och gosa med djuren.

  Haha du är ju för dråplig,det skulle se något ut om stegräknaren gick baklänges,om ändå vågen också gjorde det.
  Jag önskar dej en trevlig Tisdagskväll.
  Ha det bäst.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: